SU JOK akupunktura

Poreklo SU JOK metode lečenja vodi iz Koreje (Seul), a začetnik metode je Prof. Park Džae Vu (Park Jae Woo). On je prvi put metodu u svetu prezentovao 1984 godine, a na tlo tadašnje Jugoslavije uvodi 1993. godine.

Prvi podaci o akupunkturi datiraju u vreme pronalaska kamenih igala (3000. god. p.n.e.), a koje su danas vlasništvo Nacionalnog muzeja Koreje i zapravo su jedini direktan dokaz o pretpostavci da je stara Koreja morala biti jedna od kolevki akupunkture. Na osnovu istraživanja postoji pisani zapis, knjiga (Nei Ching), koja je ujedno i najstarije medicinsko delo na svetu. Naslov knjige u prevodu znači kamena igla, a potiče iz istočne oblasti u Kini koja se po mišljenju mnogih naučnika, odnosi na Korejsko poluostrvo.

Terapija ovom metodom podrazumeva tretman korespodentnih zona i bioaktivnih tačaka na dlanovima i stopalima. Tretman se može obavljati na više načina sa više različitih sredstava (akupunkturnim iglicama, magnetima, biljem, akupresurom pomenutih zona). Pored navedene korespodentne zone (osnovni sistem i insekt sistem), tretman se može obavljati i putem energetskih biomeridijana, zglobnih meridijana, linija dlana.

Dužina trajanja tretmana zavisi od vrste bolesti odnosno – njene dinamike, kao i od toga da li se tretira akutna ili hronična bolest.
Naročito zanimljiva oblast terapije je tretman po biološkom satu.

“Vera u sebe je prva tajna uspeha”
(Ralph Waldo Emerson)